måndag 18 augusti 2008

Sotekanalen



Sotekanalen, (eller Sote kanal eller Sotenkanalen) är en grävd och sprängd kanal, som ligger innanför halvön Ramsvikslandet, längst i väster på Sotenäset i Sotenäs kommun. Ramsvikslandet separerades från fastlandet då Sotekanalen anlades, nu nås ön via en svängbro på den allmänna vägen. Kanalen anlades för att skapa en skyddad led inanför den mycket olycksdrabbade Sotefjorden.
Tankarna på en kanal innanför Soten väcktes redan i slutet av 1800-talet. Riksdagen tog belut om att bygga kanalen år 1913, men utredningsarbetet drog ut på tiden. Arbetet med att anlägga kanalen startade först år 1931 var då bland annat ett led i ansträngningarna att minska arbetslösheten bland
stenhuggare efter kraschen inom stenindustrin.
Kanalen invigdes den 15 juni 1935 av dåvarande
kronprins Gustaf Adolf.
Sotekanalen vid svängbron
Djup: 4,5 m
Bredd i berg: 15,0 m
Fri höjd under bro: 7,2 m
Total kanallängd: 4 800 m
Antal dagsverken för byggnation: 212 000
En stenstuga från 1700-talet med många namn, bl.a. Mor Lenas stuga och Paschans stuga, är belägen i en mindre bergsklåva i direkt anslutning till Sote kanalens östra sida, strax norr om bron. Det lär ha bott en kvinna i stenstugan under första delen av 1800-talet men henne vet man ingenting om. Pigan Carolena Andersdotter bodde i stugan med sina två söner i mitten av 1800-talet. 1896 flyttade Johan Alfred Larsson "Paschan" in med hustru och fyra barn och han bodde där fram till 1928. Stugan är en av de få bevarade stenstugorna i Bohuslän. Stenstugan som hustyp speglar levnadsvillkoren för den fattiga delen av befolkningen. Byggnaden är helt uppförd av skärv- och fältsten samt fogad med kalkbruk. Utsidan är slammad med kalk. Taket var ursprungligen täckt med vass. Under senare år har man täckt med gräs och torv.

Inga kommentarer: